Фотоизложба „Очи за красивото“

      На 07.03.2022г., в двора на ЦСОП – гр. Пловдив беше открита фотоизложба „Очи за красивото“, която представя съвместната работа на учениците от школа „Фотография“ в ЦСОП – гр. Пловдив и г-жа Изабел Хугасян от ЦПЛР – ОДК -  гр. Пловдив – старши учител кино - и фотоизкуство, магистър Философия към СУ „Климент Охридски“, магистър Фотография към АМТИИ „Проф. Ас. Диамандиев“ – гр. Пловдив. Гости на събитието бяха Милена Христова – заместник - директор учебна дейност на области “Науки и технологии”, ”Изкуства” и ”Спорт” и Златка Минчева – заместник - директор административно – стопанска дейност в ЦПЛР – ОДК -  гр. Пловдив, както и родители на възпитаници на Центъра.
      Малко история: През 2012г. г-жа Хугасян, заедно с Клуб „Петното на Роршах“, решават да направят фотоизложба-базар с благотворителна цел - подпомагане на децата в ПУ „Стефан Караджа“ (сега ЦСОП – гр. Пловдив). Със събраните пари те закупуват за учениците материали по изобразително изкуство и образователни игри. Когато през същия ден са поканени да присъстват на драматизацията на Андерсеновата „Малката кибритопродавачка“, представена от нашите ученици, те дотолкова се въодушевяват от талантливата им игра, че решават да направят нещо повече от благотворителен жест. Г-жа Костадинова, тогава заместник - директор на ЦПЛР - ОДК дава начало на нов художествен проект – школа по фотография с ръководител Изабел Хугасян. Идеята е прегърната с ентусиазъм от екипа на училището. Така започва да функционира успешно школа“Фотография”, която вече над 10 години увлича с интересните си дейности децата от Центъра.
      През ноември 2017г. по проект „Много специални училища за много специални деца“ по програма „Еразъм+“, колеги от белгийското училище „Св. Франциск“, гостуващи в ЦСОП – гр. Пловдив за обмяна на добри практики, посетиха занимание на школа “Фотография”. Колегите останаха очаровани от представената драматизация на „Дядо и ряпа“ и от уменията на малките фотографи, които с неизчерпаема енергия се стремяха да уловят всеки момент от приказката със своя фотоапарат.
      Заниманията към школа “Фотография” се провеждат следобед от Изабел Хугасян и учителите ЦДО във времето за организиран отдих на децата от ЦСОП – гр. Пловдив. Всяка сряда, под ръководството и напътствията на г-жа Хугасян, децата се учат да снимат и да виждат света със свой собствен поглед. Това прави техните снимки изключително оригинални и носещи голям творчески потенциал. През изминалите години ръководителят на школата организира няколко локални изложби на нашите малки фотографи. Според нейните думи, работата с децата й носи щастие, защото ги кара да мислят, мечтаят, учат и се развиват. С усвоените похвати и креативно мислене, те създават съвременно и въздействащо изкуство, а фотографията им предоставя естествен начин за артистично себеизразяване и претворяване на фантазиите им. Самата г-жа Хугасян е запалена по нов бъдещ проект за книга с художествени снимки, направени от нашите ученици, събирани и съхранявани от нея през годините съвместна дейност. 
      Изложба “Очи за красивото” приключи с раздаване на грамоти на участниците в школа „Фотография“ „за постигнати отлични творчески  резултати“, а Изабел Хугасян беше отличена „за цялостен принос за приобщаване на учениците със СОП от ЦСОП – гр. Пловдив чрез прилагане на интерактивни техники за подобряване на визуалната им култура, естетическо светоусещане и развитие на емоционалната интелигентност“.
       Колективът на ЦСОП – гр. Пловдив пожелава още много изложби на нашите таланти и дълго и успешно сътрудничество с ЦПЛР – ОДК - гр. Пловдив!

          

Новини

Покажи всички новини