Лаборатория за растения

      Учениците от ЦСОП – гр. Пловдив имат възможност по атрактивен начин да развиват своята сетивност в създадената лаборатория за растения по проект 2020-1-BG01-KA102-078700 „Професионално обучение на ученици със СОП“.  Засаждането и грижата за разнообразните растителни видове даде възможност на децата, в рамките на 18 месеца, да усетят аромата, текстурата и богатството на багрите им. В резултат на непрекъснатите грижи нашите ученици станаха по-отговорни и трудолюбиви, вниманието им се насочи към растенията в естествената им среда и у дома, а движенията им вече са по- целенасочени и прецизни.

      В Центъра се проведоха поредица от практически занимания, в които се включиха и родители. Поредното занимание - за Първа пролет - беше истински празник и предизвика много вълнение и настроение у малките цветари. Пъстрите саксии и сандъчета сега красят класните стаи, в които зеленият оазис приютява всяко дете, допринася за спокойна и ведра атмосфера, за добри и приятелски взаимоотношения.

      Проектът се реализира съвместно с Асоциация „Луче“ - Италия с президент г-жа Лучия Велева. Една от основните дейности, която 18-те наши специалисти изпълниха по „Еразъм+“,  беше 9-дневна мобилност за квалификация в Италия – незабравимо време, в което се насладиха на красотата на ботаническите градини, срещнаха се с колеги от специалното образование и търсиха отговори на въпроса как да направят професионалното обучение в Центъра по - интересно и адаптирано за децата със СОП. Сложи се начало на малък електронен сборник с уроци по цветарство, подходящи за деца със СОП и на електронен албум със снимки на различни растителни видове, заснети в реалната им среда – това ще помогне уроците по цветарство да бъдат по - достъпни за учениците.

      Колаборацията с европейски партньори по проекти на „Еразъм+“ повишава капацитета на екипа ни и на всеки негов член, допринася за качествено професионално обучение на ученици със СОП, което им дава възможност за реализация и подобряване на качеството на живот.

      Статия в сайта "Уча в Пловдив", отразяваща нашата лаборатория за растения

Галерия

          

Новини

Покажи всички новини