Международен театрален фестивал в град Егер в Унгария - март 2014

В периода 23.03.-30.03.2014 г.в гр.Егер,Унгария се проведе Международен театрален фестивал за лица с увреждания.

8 ученика със СОП,3 специални педагози и 1 човек от помощния персонал участваха в този фестивал озаглавен-''Цветовете на Европа "( Colours of Europe),по програма -Младежта в действие(Youth in Action ).

Фестивала е част от планирана дейност по съвместен проект на ПУ"Стефан Караджа"и унгарската асоциация-MSMME.

Участваха групи от Франция,Испания,България и множество унгарски групи от всички краища на страната.Целта беше общо представление свързано със заглавието на програмата-Цветовете на Европа,както и младите хора да общуват по между си и да преодоляват културните различия чрез танца и използването на различни театрални техники.

Българските ученици представиха прекрасен танц в стил-Dubstep,който беше включен в съвместно общо представление на испанци,българи,французи и унгарци.Благодарение на Kincs Alexa-хореограф на целия проект,всичко прерасна в приказна история за доброто и любовта.

Учениците и техните педагози всеки ден от престоя си в Унгария преживяваха весели емоции и се зареждаха с прекрасно настроение чрез добре организираните мероприятия-Интернационална вечер,на която всяка страна представи своите традиции и обичаи,типични храни и напитки.Фолклорна вечер с Tekergo band,на която под формата на весели игри се учиха на унгарски песни и танци и много се забавляваха.Посещение на театралната постановка-Едит Пиаф и танцовата постановка-Le Malade imaginaire.

Всички участници имаха възможността да нарисуват картини с материали по избор на свободна тема,които след това бяха изложени в HSAWA Gallery на специална изложба.

Българската група посети и много от забележителностите на Егер-Минарето,Базиликата-втората по големина църква в Унгария,Dobo Square-сърцето на града,Minorita church-една от най-красивите барокови църкви в Централна Европа,Голямата крепост-най-важната победа в историята на Унгария,множество музеи с 3D ефекти.Посетиха една от най-старите винарни в Егер-Bolyki Wine Cellar,където имаше дегустация на различни вина,много забавни игри,пикник,готвене на открито,музика и танци.

За нашите ученици и техните педагози участието на този фестивал беше изключително преживяване.Учениците от ПУ"Стефан Караджа" излязоха от своята изолация и навици и придобиха сигурност в себе си.Срещнаха много нови приятели,общуваха с интересни хора,научиха повече за света и за себе си.Осъществиха културен обмен,установиха контакт и сътрудничество чрез творчески изяви.Научиха се на работа в екип и се повиши самочувствието им.Получиха общи познания за Европа и Унгария,чрез дегустация на типични храни и напитки,традиционни танци и посещения на културни и исторически обекти.

 

Специални благодарности групата изказва на-г-жа Ганка Славкова за хореографията на танца и на г-жа Бояна Стефанова за подкрепата в организационните моменти.

Специални благодарности и на френската асоциация''Артисти без никакви граници"-на г-жа Мишел Жиродет и на Ани Джевалекова.

Благодарности и на асоциация "Бон-мин" и на г-жа Доминик Баяр.

Галерия

Новини

Покажи всички новини