Превантивно-информационно мероприятие в Помощно училище „Стефан Караджа”

 

На  27 март  -  сряда  от 13.30  часа в Помощно училище „Стефан Караджа”  започна превантивно-информационно мероприятие с участието на представител от Превантивно-информационен център по наркомании към Община Пловдив, то е част от планираните дейности от плана на Комисията по превенция в Помощно училище „Стефан Караджа”. Събитието протече по следната програма:

 

Програма:

 

1. Откриване на събитието и представяне на участниците – г-н Илиян Кузманов – психолог в ПИЦ към ОСНВ – Пловдив, Училищен лекар – д-р. М. Шаренкова и др.

2. Кратка беседа относно ПАВ -  групи и видове, вреди и последици, начини за предпазване от рискова употреба. Тя беше водена от Илиян Кузманов, д-р Шаренкова – училищен лекар и Стойна Калайджиева – психолог в Помощно училище „Стефан Караджа” с учениците.

3. Интерактивна превантивна приложна дейност, която е част от методика за Анти-агресия и превенция на зависимостите, водена от  Илиян Кузманов, Стойна Калайджиева.

Учениците бяха разделени на две групи. В едната те имаха възможност да определят на кои органи и системи вредят наркотиците и да ги отбележат върху човече. Те бяха подпомагани от училищния лекар д-р Шаренкова и Илиян Кузманов – психолог от ПИЦ. В другата група учениците успяха да влязат в ролята на момче, което е свидетел на нечестна постъпка с  вид наркотично вещество и да решат как ще постъпят. Те решиха казуса, подпомагани от Стойна Калайджиева.

Накрая на приложната дейност Илиян Кузманов даде информация за алтернативните варианти чрез спорт за запълване на свободното време и показа информационен каталог на тези варианти от Община Пловдив.

На възпитателите по групи бяха раздадени тетрадки и  информационни материали относно превенцията на ПАВ, за да могат съвместно с възпитаниците си да разговарят на тази тема и да търсят по-добрите начини за справяне с този проблем.

        4. Превенция чрез движение - танци и спорт – с участието на всички ученици от групите в Помощно училище „Стефан Караджа, организирани от  възпитателите им и разделени по интереси в две направления:

·       футбол, или други подвижни игри

·       раздвижващи упражнения и танци в стаята за танци – водена от Стойна Калайджиева

Мероприятието завърши наистина забавно – всеки ученик си избра къде иска да се включи и да се раздвижи или спортува. В групата по танци, учениците  се загряха и танцуваха на  модерна музика,  а възпитателите бяха подготвили спортни и подвижни игри на закрито във физкултурния салон и класните стаи.

Благодарим за  гостуването и съдействието на г-н Илиян Кузманов от ПИЦ – Пловдив!


 

 

 

Галерия

Новини

Покажи всички новини