Сензорна стая за терапия откриха в Помощно училище „Стефан Караджа”

Сензорна стая за терапия на деца със специални образователни потребности бе открита днес в помощно училище "Стефан Караджа". Лентата прерязаха зам.-кметът по "Спорт, младежки дейности и социална политика" Георги Титюков и председателят на студентски съвет на пловдивски университет "Паисий Хилендарски" Самуил Цветков.

"96 деца учат в социалното заведение, като 92% от тях са с множество увреждания и съпътстващи заболявания", съобщи помощник-директорът Жана Налджиева. Тя бе категорична, че в Сензорната стая малчуганите и подрастващите ще имат възможност да развиват и усъвършенстват, с помощта на преминалите специален обучителен курс педагози, сетивността и възприятията си.

"Специалните уреди за терапия и музиката в стаята, ще помагат на децата да моделират фигури от специални светещи фибро оптични нишки, да рисуват образи или наблюдават такива чрез прожекции по стените и тавана в стаята", категорична бе Жана Налджиева. Тя допълни също, че за всяко дете ще има индивидуален подход на обучение и терапия като един сеанс в сензорната стая ще е с продължителност от 20 мин.

Новата придобивка е изградена и оборудвана за малко над 12 000 лева. 8 132 лева е сумата, осигурена от студентите от пловдивския университет, която бе събрана по време на тазгодишното издание на фестивала OPEN STUDENT FEST 2012. По време на четиридневния студентски фестивал през месец май, организаторите набираха средства чрез продажбата на гривни на стойност 1 лев, чрез които гражданите получаваха безплатен вход за всички мероприятия по време на инициативата. Останалата част от необходимите средства - 3 600 е дарена от Асоциация "БОН МИН" - Франция.

С осигурените средства са закупени и поставени дограма, паркет, щори и други пособия. Предстои още закупуване на последните елементи от оборудването, които ще улеснят както работата на педагозите, така и на децата с увреждания по време на терапиите.

Галерия

Новини

Покажи всички новини