„Всяко лято е ретро“ - гр.Замарди,Унгария

      По програма Еразъм+ и проект „Every summer is retro”(„ Всяко лято е ретро“) се проведе Международен младежки обмен на брега на езерото Балатон, гр. Замарди, Унгария.

     От 07.08.-16.08.2016г. четирима ученика със СОП и двама специални педагога от Помощно училище “Стефан Караджа“ ,гр. Пловдив  участваха в проекта съвместно с младежи от още 3 страни-Унгария, Испания и Италия.

     В рамките на 10 дни се проведоха разнообразни арт-дейности като: рисуване със светлини; използване на сенки на хора и предмети за пресъздаване на картини; щамповане на дрехи; боди-арт; визуални ефекти; използване на слънчевите лъчи за рисуване върху специална хартия; пресъздаване с природни материали на определени думи; приготвяне на традиционна унгарска погача; изработване на баджове, картички, колажи, портмонета от рециклиращи материали и др.

     С голям ентусиазъм учениците от Помощно училище “Стефан Караджа“ подпомагани от техните нови приятели приемаха предизвикателствата, участваха в различни приключения и изразяваха себе си по нестандартен начин.  Кметът на гр. Замарди лично поздрави всички участници и ги заведе на кулата в града, откъдето се разкрива уникална природна гледка към езерото и планините; показа  останалите забележителности на града и се разходи  с тях по красивата крайбрежна алея. Местната телевизия и преса отразиха събитието.

     Всички пътуваха до гр.Balatonboglar, където специална ветроходна лодка поведе на пътешествие по езерото Балатон  участниците, а капитанът обясняваше и показваше как се използват платната на лодката. Посети се и гр. Шиофок, където също се разгледаха забележителностите на града.

     Наред с разнообразните арт-дейности имаше време и за плаж, смях и много весело настроение.

Галерия

Новини

Покажи всички новини