Магията на българските народни носии – „Престилката” – арт уъркшоп

На 18.11.13г. за пореден път на гости при учениците и специалистите от Помощно училище  „Стефан Караджа” беше г-жа Лора Христозова – уредник в Етнографски музей – Пловдив. Тя разказа за историята на старите български престилки и демонстрира пъстроцветната им красота. Направи се и беседа за значението на престилката в миналото и в наши дни, кой и кога я носи, в кои професии се използва тя.

 „Някои от престилките, които нося са на повече от 100 години” – сподели тя с участниците. Учениците и специалистите докоснаха натуралните вълнени материи и се впечатлиха от умелото и голямото разнообразие от цветове, десени и мотиви на старовременните български престилки. Преживяването беше наситено с голяма доза положителна емоция за всички участници.

Г-жа Лора Христозова бе подготвила бели хартиени престилки и шаблони с различни старобългарски мотиви, които да бъдат тяхна украса. Всички заедно сътвориха невероятни престилки.

 В края на старовремския артистичен уъркшоп се направиха снимки с готовите престилки . Учениците бяха много горди от творенията си.

Срещата допринесе за повишаване нивото на комуникативност сред ученици и специалисти, разчупване на стериотипа на стандартното обучение,  понижаване на напрежението и релаксиране чрез изкуството. Появилите се позитивни емоции изиграха ролята на превантивен фактор срещу агресията.

Благодарни сме на г-жа Христозова за отделеното внимание и време и отново с радост ще я очакваме да ни посети!

Галерия

Новини

Покажи всички новини